top of page
  • Foto van schrijverMelanie

Voel je lekker in je vel

Ik heb dagen waarop ik vrolijk ben en het gevoel dat ik de wereld aan kan! Dan gebeuren er mooie dingen en lijkt alles nog veel zonniger te zijn dan het al is!


Maar ik heb ook wel eens dagen wanneer ik somber ben, dan voelt het alsof alles wat mij overkomt gebeurd om mij te pesten, dan lijkt het alsof alles tegenzit die dag. En dan is het wachten totdat de emmer overloopt en alle emoties loskomen en in één keer als een vulkaan er uit knallen!


Iedereen zit wel eens niet zo lekker in zijn vel, we hebben allemaal wel eens een baal-dag of stappen met het verkeerde been uit het bed.

Maar wat als dit langer duurt dan 1 dag, en je merkt dat je er moeilijk uit komt?

Hoe kun je dat knopje omzetten en uit je eigen zelfmedelijden kruipen?


Wanneer het lijkt alsof de wereld zich tegen je keert.


Onlangs had ik het nog, al dagen werkte ik toe naar de lancering van mijn online programma. Veel uren aan voorbereiding zaten er in en eigenlijk ging het allemaal niet zo snel als ik zelf al had gedacht. En daardoor was ik ook redelijk ongeduldig: dit moest ik zo snel als ik kon online zetten! Dus toen alles eindelijk online stond wilde ik dit direct delen: de juiste foto, de juiste tekst alles moest snel snel en de spanning in mij bouwde op: het had allemaal al te lang geduurd!

Terwijl ik bezig was met de tekst bedenken om mijn programma wereldkundig te maken was ik totaal niet bezig met het batterijpercentage van mijn telefoon.

Dus toen ik mijn bericht helemaal klaar had, nadat ik het nog 10 keer had nagelezen, gewijzigd etc., en ik wil het posten: zwart scherm! Telefoon leeg…

Natuurlijk was ik niet zo verstandig geweest om mijn tekst op te slaan als concept… Wat ik net schreef kwam rechtstreeks uit mijn gevoelens en dat kon ik niet nog een keer!


Ik knapte, en alle emotie kwam er in één knal uit:

verdriet 'waarom overkomt mij dit nu'

woede naar mijzelf 'als ik nou g*v*d* mijn oplader had gepakt' machteloosheid 'hoe ga ik deze tekst opnieuw schrijven'

negativiteit 'nu is alles verpest'.


Ik ging als een sneltrein door een negatieve spiraal aan emoties! Weken aan spanning kwam er in één klap uit en in deze overvloed aan negatieve gedachten had ik bijna mijn programma en alles waar ik zo hard aan had gewerkt in de prullenbak gegooid want: er zat toch niemand op mijn programma te wachten.

 

Hoe kwam ik nu uit deze dip?

Heel eerlijk, daar had ik wel mijn partner bij nodig. Hij wist mij te kalmeren en herinnerde mij er aan dat er ook zo veel dingen goed gingen! Dat wilde ik toch niet uit het raam smijten omdat één klein dingetje nu fout ging?

Mijn gevoelens er uit gooien bij hem, en reflecteren naar wat er wél goed ging deed me inzien dat ik de puzzelstukjes bij elkaar moest pakken en dat ik weer dóór kon. En daardoor kon ik opnieuw met wat meer afstand naar mijn werk kijken en een nog veel beter idee bedenken over hoe ik mijn programma wilde neerzetten.

Life doesn’t happen to you, life happens for you!

Ik zet een aantal tips op een rij waarmee ik je hopelijk uit deze dip krijg.


Want zodra je lekker in je vel zit, voelt het alsof je de hele wereld aankan! En dat is hoe je je eigenlijk elke dag zou willen voelen. Daarom wil ik je helpen met tips die jou uit een dip krijgen en waarmee je élke dag weer lekker in je vel kunt zitten!



First of all: jij kunt dit

Jij bezit de kracht om hier uit te komen. Neem de macht in eigen handen, het leven is zo veel leuker wanneer je goed in je vel zit.


Focus on the positive

Schrijf eens op wat er wél goed gaat in plaats van aandacht te geven aan wat er niet goed gaat. En dit mag ALLES zijn: van je nieuwe gezonde eetgewoontes of je sport-routine tot aan wat jij hebt ingebracht tijdens de vergadering op je werk. Zelfs wanneer je alleen even aandacht wil geven aan je lieve vrienden die voor je klaar staan in een moeilijke tijd: gelukkig heb je hen!


Neem actie

Schrijf het van je af, wat is het wat je dwars zit? Blijf niet teveel hangen in probleemdenken maar bedenk concreet wat je hier aan zou kunnen doen en neem actie! Het is heel gemakkelijk om te bedenken waarom bepaalde dingen niet goed gaan en kritisch te zijn. Maar blijven hangen in kritiek is voor niemand goed en het hélpt ook totaal niet! Dus ga eens bedenken wat je zou kunnen doen om dit probleem op te lossen én DOE HET! Laat het niet alleen in je gedachten zitten, we stellen zoveel dingen uit omdat we niet durven, maar zet je angst aan de kant en neem het risico!


Ga de natuur in

Naar het bos of naar het strand voor een stevige wandeling. In de natuur zijn is goed voor onze hersenen, je hersenen zijn namelijk eens even niet blootgesteld aan alle prikkels die het de hele dag krijgt. Daardoor kunnen we beter reflecteren en zijn we meer op onszelf gericht, ook kunnen we beter met stress omgaan. Zelfs een klein beetje natuur heeft al effect!


Sport het er uit!

Zet een HIIT work out van Pamela Reiff op en werk jezelf in het zweet voor je tv in de woonkamer (of misschien kun je alweer buiten sporten bij je sportschool). Sporten maakt endorfine aan en dit is je gelukshormoon, je gaat je dus letterlijk blij voelen door het sporten! Herkenbaar? Ik heb namelijk ook nóóit zin om te sporten, maar zodra ik klaar ben voel ik me kip-lekker! Dus, no excuses en sport die Corona-kilo’s er vanaf!


Start je dag goed

Begin je dag eens met wat meer rust, vaak zijn we ‘aan’ zodra onze wekker gaat want we hebben te lang gesnoozt, daardoor moeten haasten om op tijd de deur uit te vliegen en naar werk te gaan. Creëer voor jezelf een ochtend-ritueel zodat jij je dag al goed begint in plaats van met 0-1 achterstand. Dit heb je zelf in handen! Dit kan van alles zijn, misschien vind je het fijn om even lekker te ontbijten. Laat dan je telefoon eens even achterwege en scroll eens niet door je insta-feed. Of wil jij actief je dag beginnen? Bijvoorbeeld met Yoga of ga je liever een rondje rennen? Maar denk ook eens aan meditatie voordat je opstaat, Yoga Nidra is een voorbeeld waarbij je begeleid wordt in je meditatie. Het klinkt misschien wat zweverig, maar lekker in je vel zitten begint met goed voor jezelf zorgen! (Kijk eens op House of Deep Relax, ik heb dit nu gratis geprobeerd en ik ben enthousiast! Misschien jij ook wel.)


Lucht je hart

Bij een vriend/vriendin of klets gezellig bij over koetjes en kalfjes wanneer je er niet klaar voor bent om te praten. Je zult zien dat je je gedachten even kunt verzetten.


Ruim op

Ik ben zelf helemaal niet zo netjes en mijn vriend helaas ook niet.. Ons opgeruimde huis blijft dus meestal niet zo lang opgeruimd. Maar wat voelt het goed wanneer alles netjes is, ik merk dat altijd direct aan mijn mood en vervolgens ga ik fluitend door het huis.


Laad op

Zorg voor balans in je leven en vooral dat je voldoende dingen doet waar je energie van krijgt: waar krijg jij energie van? Gun jezelf de tijd om dat eens te gaan doen! En geniet er vervolgens met volle teugen van, je zult zien dat je weer oplaadt. Ik merk dat ik vaak grijp naar patronen die ik in de loop der jaren heb opgebouwd: even ‘snel’ een serie opzetten tijdens het eten. Dit maakt dat ik continue buiten mijzelf bezig ben en ook continue afgeleid ben door het gemak van Netflix. Kies eens iets anders, er zijn vast genoeg dingen waar je regelmatig van denkt: daar zou ik eigenlijk wel wat meer tijd voor willen hebben. Nou, bij deze: die tijd héb je! Jij kiest er alleen voor om hem nu niet voor datgene te gebruiken. Verzet je prioriteiten een keer en je zult zien dat het steeds makkelijker is om bijvoorbeeld dat boek te pakken om een hoofdstuk te lezen in plaats van het nieuwe seizoen van casa de papel te bingen.


Ik hoop dat ik je hiermee kan helpen om uit de dip te komen en te stappen in een leuk en gelukkig leven. De dips horen er nu eenmaal bij, zoals yin en yang, maar we hebben een keuze hoe we hiermee omgaan.


Heb je vragen voor mij of wil je over iets praten, voel je dan vrij om me aan te spreken.

54 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page