top of page
  • Foto van schrijverMelanie

Positief denken tijdens self-quarantaine

Bijgewerkt op: 5 jun. 2020

Wauw, wat is er allemaal aan de hand in de wereld...

Een paar weken geleden leek het allemaal nog zo'n 'ver-van-mijn-bed-show', maar het Coronavirus heeft zich in een razend tempo over de wereld verspreid. 

Waar wij nuchtere Nederlanders nog een tijd dachten dat we er wel mild vanaf zouden komen, worden we nu geconfronteerd met de realiteit: 

Velen van ons werken op dit moment thuis (als dat kan), we mijden sociale gelegenheden, schudden geen handen, geven geen knuffels of kussen en ons hoogtepunt van de dag is het tripje naar de supermarkt op zoek naar pasta of toiletpapier. 


 

Hoe zorg je er nu voor dat je in deze periode positief blijft?

Hoe behoud je ritme als je werk afneemt, of je motivatie om te werken. 

 

Want, heel eerlijk, ik zit nu nog niet eens 1 week thuis en ik voel dat de onzekerheid en angst als een zware wolk om mij heen hangt.

En dan is het heel makkelijk om jezelf te laten meesleuren in deze negatieve spiraal. 

Feit, we weten niet hoe lang dit nog gaat voortduren! 

Dus HOE gaan we ervoor zorgen dat dit onze mentale gezondheid niet ten laste komt? 

Ik wil je een aantal tips en adviezen geven die je kunnen helpen om deze periode thuis door te komen.



RITME

Zet gewoon je wekker en blijf niet langer liggen dan normaal. 

Oké, je hoeft niet per se om 06:00 uur al achter je laptop te zitten, maar slaap niet te lang uit. Blijf ook niet in je badjas heel de dag rondlopen maar kleed je aan, poets je tanden en kam je haar. Daarna heb je tijd om lekker te ontbijten, daar heb je nu tijd voor dus doe het ook! 



PAUZES

Als je naar kantoor gaat zit je ook niet non-stop van 08:30-17:00 te knallen, tenminste dat hoop ik niet. Plan dus ook thuis je pauzes! Het liefste ook niet achter je laptop, dus maak die heerlijke cappuccino met je melk-opschuimer en pak een koekje er bij! 


BUITENLUCHT

Neem je cappuccino mee naar je tuin of balkon of ga voor een heerlijke wandeling in de frisse lucht!  Ik kan je echt aanraden om even een frisse neus te halen, we zijn nu eenmaal niet gemaakt om constant binnen te zitten. Dit is ook wetenschappelijk onderzocht, uit onderzoek blijkt dat door in de natuur te zijn onze prefrontale cortex tot rust komt! Wat heel belangrijk is want dit onderdeel van je brein is je regelpiloot. Daarnaast heeft het zien van natuur een zéér positief effect op onze gesteldheid en welzijn, het vermindert stress en verbetert het immuunsysteem


BEWEEG

Degenen die mij volgen op instagram hebben het al gezien, ik daag mezelf elke dag uit om elk uur weer te bewegen. Bewegen is belangrijk! Door beweging maakt je lichaam het stofje Endorfine aan, ook wel het Gelukshormoon genoemd. Bij de aanmaak hiervan worden seintjes naar je hersenen gestuurd wat ongeveer hetzelfde werkt als morfine: het maskeert pijn. Overigens is de aanmaak van endorfine ook goed voor de vermindering van stress, nog een belangrijke reden om endorfine aan te maken!  Naast sporten kun je endorfine ook aanmaken door seks te hebben (go december-baby's!) of door bepaalde voeding te eten (met name chocolade en pikant voedsel) en door veel te lachen Hieronder nog wat tips om aan je portie beweging te komen:

Begin je dag met Yoga en maak je lichaam wakker

Ga rennen in het park (of wandelen)

Ga een stuk fietsen, dit is overigens op dit moment de veiligste manier van vervoer/beweging aangezien je hierdoor de minimale 1,5 meter afstand van mensen behoud! 



OMDENKEN

De hele dag door hebben we gedachten, wel 40,000 per dag.  Het grootste deel van deze gedachten zijn negatief! Dat gaat ons natuurlijk niet helemaal helpen in deze periode, waarbij we misschien nog wel meer in onze eigen gedachten zitten dan normaal wanneer je heel de dag contact hebt met collega's.  We gaan deze negatieve gedachten omzetten in positieve gedachten Houd voor jezelf bij welke negatieve gedachten jij hebt.  Welk gevoel krijg je daar eigenlijk bij?  En wat betekent dat voor je gedrag?  Nu draai je deze negatieve gedachte eens om naar een positieve gedachte, en kijk wat het effect is op je gevoel en je gedrag Deze oefening kun je overigens het beste opschrijven en in de buurt leggen, het is zeker geen makkelijke oefening maar wel een met véél effect!


HOBBY'S

Dit is misschien wel de leukste tip!  Ga iets doen wat je leuk vindt, iets wat je misschien al lang niet hebt gedaan omdat je daar nooit de tijd voor hebt (of maakt). Zo vind ik het bijvoorbeeld heel leuk om te bakken (en natuurlijk vind ik het opeten van mijn baksel nog het aller-leukste). Vanochtend heb ik dus een citroen-kwark cake gebakken!  Wat vind jij eigenlijk leuk om te doen maar waar je geen tijd voor hebt?

Koken of bakken, maak eens een nieuw gerecht of kook uitgebreid. 

Ga dat boek lezen dat al maanden naast je bed ligt. 

Creatieveling: maak dat schilderij, of brei een nieuwe trui, of wat ik zelf ga doen: maak een foto-album (en dan old-skool de foto's afdrukken en zelf inplakken!)

Wil je al heel lang iets nieuws leren? Ga het doen! Op dit moment worden er online heel veel cursussen en trainingen (gratis) aangeboden! 

Wil je iets opknappen in huis? Die saaie muur een kleur geven of de inrichting veranderen? Je zult merken dat je helemaal opfleurt van het gevoel dat je in een nieuw huis woont! 


SOCIALIZE

Dit klinkt misschien als de gekste tip van alles, want we moeten zo veel mogelijk thuis blijven natuurlijk, maar je sociale contacten zijn nog nooit zo gemakkelijk te onderhouden als in de tijd waarin we leven: Bel die collega die je al een tijdje niet hebt gesproken, hoe gaat het met hem/haar? Misschien loopt hij/zij ook wel tegen problemen aan..  Skype met je vriendinnen! Gooi allemaal een fles wijn open en PROOST samen vanachter jullie telefoon <3  Spreek met je vrienden af om allemaal mee te doen aan dat online poker toernooi en speel tegen elkaar, of houd een online pub-quiz met elkaar!  En stuur een ouderwets kaartje naar je opa en oma, zij worden momenteel nog wel het hardst getroffen van ons allemaal. Bel ze even op en vraag hoe het met ze gaat. 


OPGERUIMD STAAT GEZELLIG

Maak het gezellig in huis en zorg dat het opgeruimd is. Laat niet alles rondslingeren, een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. En help gelijk die bloemist die het nu al zo moeilijk heeft en koop een mooi bosje bloemen, zet dit op tafel en fleur je huis op!

Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips!  We are all in this together, and together we are strong! Merk je dat je in die negatieve spiraal komt en je hebt behoefte om er even over te praten, stuur mij dan een berichtje! Ik wil je graag helpen om uit deze spiraal te komen zodat we allemaal met mentale gezondheid weer uit deze periode kunnen stappen.  #stayhome #flattenthecurve #staypositive #stayhappy #mentalhealth

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page