top of page
  • Foto van schrijverMelanie

Wat kun je doen als je motivatie ver te zoeken is

De herfst die zijn intrede doet, grijze wolken en regenbuien waar geen einde aan lijkt te komen. Sommige mensen vinden de herfst de mooiste tijd van het jaar, en ik geef ze geen ongelijk, want zelf ben ik ook fan van de mooie gele en rode kleuren aan de bomen en de wintergarderobe, maar feit is dat velen van ons in deze periode zelf ook in een herfst-fase zitten.

Gooi dit in de mix met de nieuwe maatregelen waarbij we allemaal weer thuis zitten en je hebt een dodelijk vervelende cocktail.

Misschien voel je, net als ik, ook wel dat het lastiger wordt om jezelf te motiveren in deze dagen. Het is minder aantrekkelijk om buiten een wandeling te maken en Netflix op de bank met een deken klinkt aanlokkelijker.

Niets mis met een middag/dag/avond Netflixen, ik overweeg af en toe of ik dit kan noemen als hobby haha, maar heel veel voor onze motivatie doet het niet.


De nieuwe generatie en onze gewoontes

We zijn een generatie die gewend is om afleiding extern te zoeken, hoe vaak check jij even je telefoon op een dag; zelfs als je geen berichten hebt, of scroll je voor de zoveelste keer door Instagram of Facebook. Afleiding is dichtbij, makkelijk en het laat de tijd voorbij vliegen. Zodra ik Netflix aan zet zijn er voordat ik het weet 3 uur voorbij! En steeds meer realiseer ik me dat ik het zonde van mijn tijd vind, dat ik eigenlijk andere dingen zou willen doen zoals dit blog schrijven (ik zat eigenlijk al op de bank met de afstandsbediening in mijn hand maar bedacht me net op tijd dat ik eigenlijk helemaal niet wil Netflixen maar dat dit een gewoonte is geworden: schouderklopje voor mijzelf!).


Het zijn allemaal 'slechte' gewoontes geworden: scrollen door Sociale media (10 keer per dag), weer een aflevering op Netflix aanzetten en per ongeluk vergeten wanneer hij automatisch door gaat naar de volgende aflvering, je apps blijven vernieuwen in de hoop op nieuwe feed, zelfs het direct lezen van de nieuwste inkomende mail terwijl je met iets anders bezig was.

Waarom zoeken we onze afleiding toch zo graag extern op?

Wat we eigenlijk doen is continue bezig zijn met kijken naar anderen, we kijken daardoor niet meer naar onszelf. Het gevaar schuilt hem er in dat je daardoor jezelf kwijt raakt, je niet meer weet hoe je je eigenlijk voelt en wat je zelf graag wilt.

Ik ga je zeker niet vertellen dat je niet meer op sociale media kunt scrollen of geen Netflix meer mag kijken. Wat je jezelf wel eens kunt afvragen is wáárom je dat doet!

Kies er eens bewust voor om je niet te laten verleiden door afleiding, waarschijnlijk is de kans groot dat je hiernaar grijpt omdat je geen zin hebt om te doen wat je eigenlijk zou moeten doen.


Mijn tip


Om je hierbij te helpen heb ik een hele makkelijke maar effectieve opdracht, schrijf eens elke dag de volgende dingen voor jezelf op:


1. Vandaag leg ik mijn focus op:

2. Mijn top 2 to - do van vandaag:

3. Vandaag ben ik dankbaar voor:


Het klinkt heel simpel, en dat is het ook!

Daarnaast kost het je maar maximaal 5 minuten van je dag!


Bijvoorbeeld:

1. Vandaag leg ik mijn focus op het rustig blijven, ik laat mijzelf niet gek maken door mijn deadline.

2. Mijn top 2 to-do van vandaag is om te gaan sporten en ik moet een pakket op de post doen (kies hier bijvoorbeeld eens voor een niet-werkgerelateerde to do)

3. Vandaag ben ik dankbaar voor mijn gezondheid.


Waarom zou dit helpen?

Nou door 1 keer per dag een moment te kiezen om dit op te schrijven keer je even in jezelf, je kiest deze dingen zonder externe invloeden. Daarnaast worden de woorden die je schrijft krachtiger doordat je ze niet alleen denkt of zegt, maar doordat je ze op papier zet. Het geeft je focus en maakt concreet waar je vandaag aan gaat werken. Dus als ik me verveel en naar Netflix of Instagram neig gaat er een lampje branden dat zegt: je moet je pakket nog versturen en daarna kun je gaan sporten! Als ik dan na deze dingen op de bank plof voelt dat vele malen beter en geeft het een voldaan gevoel.

Veel succes!


82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page